top of page

Kirje viheralalle valmistuneelle


Tämä on hieno ala, vaikkei sitä aina marraskuun räntäsateessa uskoisikaan. Onnittelut ammatin valinnasta, olet tärkeässä roolissa tulevina vuosina! Olet ilmastonmuutoksen jarru, ekohippi, maailmanpelastaja ja -kaunistaja, kai tajusit sen jo alalle hakeutuessasi. On ihan sama, mikä on koulutusasteesi ja opintojesi suuntautuneisuus, kaikki seuraava koskee sinua. Tiedät varmaan tarinan autotehtaan siivoojasta, joka kysyttäessä, mitä hän tekee, sanoi tekevänsä Mersuja.

Parannat joka päivä lähimmäistesi elämänlaatua sekä henkistä ja psyykkistä hyvinvointia, samalla säästät yhteiskunnan sosiaali- ja terveysmenoja. Sinä luot parempia liikunta-mahdollisuuksia, tuot värejä, tuoksuja ja virikkeitä kaikille aisteille. Sinun työsi tulokset houkuttelevat ihmiset puistoihin, rannoille ja metsiin ulkoilemaan ja virkistymään. Vähennät stressiä ja allergioita sekä parannat keskittymiskykyä. Voit tuntea suorastaan ylpeyttä, kun huomaat iäkkään, vaikeasti liikkuvan tai masentuneen eksyneen viheralueelle, jonka eteen sinä olet uurastanut. Luot lapsille leikki- ja piilopaikkoja, tuot valon pimeille poluille, annat kaikille mahdollisuuden vetää leukaa ja penkkipunnertaa tai vain istahtaa hetkeksi penkille hengähtämään.

Vaalit luonnon monimuotoisuutta parhaasi mukaan. Jätät puita lahoamaan, pensaita eläinten suojaksi, et kuivata kosteikkoja etkä raahaa kiviä kaatopaikalle. Luot pesäpaikkoja ja tarjoat pölyttäjille mettä. Suojelet siilejä ja sammakoita, rakastat hämähäkkejä ja kastematoja etkä koe nokkosiakaan uhkana vaan mahdollisuutena saada itse hyvä lounas ja tarjota ruokaa myös perhosille.

Vähennät tulvia ja sään ääri-ilmiötä istuttamalla uutta kasvillisuutta, muotoilemalla maata ja miettimällä vesien kulkua ja imeyttämistä takaisin luontoon. Luot varjoa ja parannat ilman laatua. Jos asut isossa kaupungissa, törmäät väistämättä viherkattoihin ja kansipihoihin. Tiedät varmaan, että viherkatot säästävät myös energiaa, sitovat hulevesiä ja viilentävät helteellä. Katoillekin voi rakentaa keitaan oleskeluun ja siellä voi kasvattaa lähiruokaa. Tiivistyvä rakentaminen haastaa viheralaa uudella tavalla, ota rohkeasti haaste vastaan!

Itse asiassa voisimme painaa paidan kaikille viheralan ammattilaisille, jossa julistetaan tyyliin:

Vihreä pelastaa maailman! Vai sekoitetaanko se puoluepolitiikkaan? Entäs tämä: Olen ekohippi puutarhuri, pienennän ilmastonmuutosta joka päivä. Tai voihan sitä kantaa myös sisäisessä t-paidassaan, jos ei uskalla rehvastella.

Okei, emme ole ehkä kovin paljon parempia kuin muutkaan, mutta teemme kuitenkin työtä paremman maailman eteen. Ja onhan sekin jo aika paljon, vai mitä? Tervetuloa joukkoon!

Metsään rakennettu pyörärata

Kuva: Imatralla koulun pihalle metsään on rakennettu pyörärata luonnon ehdoilla.

Suunnittelu Pihasuunnittelu Eeva Blomberg, toteutus Peltolan Piha Oy

#viherala #ilmastonmuutos #ekohippi #luonnonmonimuotoisuus

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page